• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Airbag-tilbagekald nærmer sig 100 millioner biler


Airbag-tilbagekald nærmer sig 100 millioner biler

Den japanske airbagproducent Takatas problemer med eksploderende airbags berører næsten alle bilmærker.

Sandsynligvis vil mere end 100 millioner biler på et tidspunkt blive tilbagekaldt på grund af problemer med airbags, som i værste fald kan eksplodere som en lille håndgranat. Det skriver mange medier heriblandt det danske Finans.

Den japanske analytiker Takaki Nakanish vurderer, at antallet af berørte biler kan være 118 millioner, og tallet kan ifølge Finans i værste fald runde 200 millioner biler. I alt findes der omkring en milliard biler i hele verden, og det tal stiger hastigt. Hvis de mange nye biler skal have airbags samtidig med, at en femtedel af den eksisterende bilpark skal have udskiftet en eller flere airbags, så kan det hurtigt blive problematisk for producenterne af airbags at følge med.

Honda Civic 2005.jpg

Takata er en af verdens største producenter af airbags og sad før krisen på 20 procent af markedet. Nu er Takata hårdt ramt af krisen og frygter, at de mange tilbagekaldelser kan ende med at koste koncernen 160 milliarder kroner, hvilket er langt mere, end firmaet er værd. Næsten alle bilmærker er efterhånden berørt, og i sidste uge havde antallet af tilbagekaldte biler på verdensplan for længst rundet 60 millioner. Tilbagekaldelserne begyndte så småt helt i tilbage i 2011, og de er siden vokset støt og i meget store antal.

Indtil videre menes det, at de problematiske airbags har 13 døde og mere end 100 hundrede sårede på samvittigheden. Det seneste offer var en 17-årig amerikansk pige, der i sin Honda Civic kørte op i bilen foran med ret lav hastighed. Airbag’en eksploderede og et af sprængstykkerne skar pigens halspulsåre over.

Fakta:
Problemerne hidrører fra Takatas brug af ammoniumnitrat i den kemiske blanding, der med et smæld får airbaggen til at folde sig ud. Udsættes ammoniumnitrat for fugt, kan blandingen blive ustabil, og det kan få airbaggen til at eksplodere som en lille granat i stedet for bare at blive blæst op.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net