• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Bilen ved hvordan du har det i dag


Bilen ved hvordan du har det i dag

Inden længe er din bil klar over, hvordan dit humør er, når du sætter dig ind bag rattet – og den opdager hurtigere end din kone, når du er i dårligt humør.

Den halsbrækkende hastighed den teknologiske udvikling foregår med, giver bilproducenterne nye konkurrenter som for eksempel Tesla, men i høj grad også nye muligheder som eksempelvis kunstig intelligens.

Det var emnet, da BMW’s topchef Harald Krueger talte i München ved en kongres arrangeret af Automotive News Europe.

- Indtil for ganske nylig hed vores konkurrenter Mercedes, Audi og Porsche. Nu hedder de Tesla og Faraday Future (som udvikler intelligente elbiler og mobile koncepter, red.). Hvem kendte de virksomheder for 10 år siden? Og derudover selvfølgelig high-tech-spillere som Google, Apple, Baidu og Alibaba, siger Harald Krueger.

Han er overbevist om, at den stadig hurtigere udvikling inden for kunstig intelligens grundlæggende vil ændre hvordan en bilist bruger sin bil og nævner to eksempler. 

BMW iNEXT koncept.jpg

I marts sejrede Googles AlphaGo-softwareprogram over Lee Sedol, verdens bedste Go-spiller. Go er et kinesisk brætspil, som er betydelig mere kompliceret end skak.

- Denne sejr var et historisk vendepunkt for kunstig intelligens. AlphaGo er delvist baseret på neurale netværk, og programmet foretog træk, som først blev set som fejl af de professionelle spillere. Men faktisk fandt programmet, der altså baserer sig på kunstig intelligens, måder at vinde på, der hidtil ikke var blevet opdaget af i løbet af spillet GO’s 2.500 år lange historie, siger Harald Krueger.

Robotten kender dig
Så er der Pepper, den japanske menneskelignende robot. Den er programmeret til at være selskabelig sammen med ældre borgere. Robotten analyserer menneskelige følelser og justerer sit eget humør i forhold til de følelser, den opfanger.

Hvis du er superglad, vil Pepper også være i godt humør. Hvis du er ked af det, vil Pepper gøre sit robot-bedste for at trøste dig.

Det demonstrerer, at teknologien er ved at blive menneskelig, mener Harald Krueger.

- Bare forestil dig, at du sætter dig ind i din bil, og den opdager omgående, hvilket humør, du er i og sandsynligvis hurtigere end din kone eller kæreste, siger Harald Krueger.

Som en god kammerat
BMW’s koncept for selvkørende biler Vision Next 100 har nogle af disse ”følelses-faciliteter”.

- Idéen er, at den selvkørende Vision Next 100-bil skal være præcis som en god kammerat, der kommer til at kende dig og reagerer på dig og dit humør som en kammerat, siger Harald Krueger.

Han er overbevist om, at denne teknologi ikke er en trussel mod BMW og andre bilproducenter.

- Teknologien er i højere grad en kolossal mulighed for os alle. At komme omkring bliver helt ubesværet, transporten er tilgængelig, når man har brug for det og fuldstændig tilpasset den enkeltes ønsker, siger BMW’s topchef.

BMW ansætter for tiden eksperter i kunstig intelligens på sin vej mod lanceringen af sin iNEXT-model, der kommer til at indeholde neurale netværk og ventes at være klar i 2021. 

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net