I flere europæiske lande oplever bybilerne faldende tilslutning ovenpå coronaepidemien.
Markedet for bybiler vil falde med 25 procent i år, forudser analysebureauet Frost & Sullivan.
Delebiler har haft medvind i europæiske storbyer heriblandt København i mange år. Ofte er det så nemt som at finde den nærmeste bybil på smartphonen, sætte sig bag rattet kun betale for den tid, du kører i bilen. Det skriver Automotive News Europe.
Tager scooteren eller går
Delebil er et alternativ til at have egen bil, men coronaepidemien har været hård ved delebilerne. Nu finder brugerne andre måder at komme frem som for eksempel at gå eller tage Vespaen eller igen anskaffe en bil. Årsagen er, at mange er nervøse. Hvor længe siden er det, nogen har kørt i bilen? Blev der hostet på rattet? Bør jeg afspritte hele kabinen?
Flere undersøgelser peger på, at der kan gå lang tid, før brugerne vender tilbage til de korttidslejede biler igen.
Interessen falder
Hos analysebureauet Frost & Sullivan vurderer man, at coronaepidemien vil skære op til 25% af det samlede marked for bybiler i år. Og i både Spanien og Italien er interessen for en tur i en lejet bil faldet betragteligt, skriver mediet.
Ifølge en undersøgelse, som transportvirksomheden Moovit står bag, er det kun 1,3 procent af italienerne, der har lyst til at bruge en bybil i nærmeste fremtid. Mens knap halvdelen af spanierne ifølge en undersøgelse fra EY-Parthenon planlægger at bruge bybilerne mindre eller meget mindre end før.
Aldrig mere
Hele otte procent af spanierne vil simpelthen aldrig vil bruge delebybilerne igen.
Ifølge Automotive News Europe har coronakrisen ramt bybilerne på to måder. For det første har hjemmekarantæne og hjemsendelser betydet, at færre har haft brug for at bruge bilerne til og fra arbejde, og for det andet har frygten for smittefare holdt mange væk.
Mediet skriver, at 15 bybilsselskaber på verdensplan måtte dreje nøglen om sidste år.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.