• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Intelligente dæk advarer om fare for akvaplaning


Intelligente dæk advarer om fare for akvaplaning

Nyudviklede intelligente dæk advarer om dårligt vejgreb og vand på kørebanen via 5G-netværket.

I Torino præsenterede dækproducenten Pirelli “World-first 5G enhanced ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) services”. Demonstrationen fandt sted under The 5G Path of Vehicle-to-Everything Communication-arrangementet, som 5GAA - Automotive Association stod bag.

Risiko for akvaplaning
Italdesign, Pirelli, Ericsson, Audi, Tim og KTH demonstrerede mulige egenskaber i fremtidens intelligente dæk. Demonstrationen, der fandt sted på taget af Lingotto-bygningen i den nordlige italienske by Torino, viste, hvordan et køretøj, udstyret med det sensormonterede Pirelli Cyberdæk og tilsluttet 5G-netværket, var i stand til at advare om risikoen for akvaplaning til en bil i nærheden.

Transmissionen var baseret på det lynhurtige 5G bånd, der først i år så småt begynder at blive en realtet i 2020.

Pirelli intelligente kloge dæk 5GAA 5g.jpg

Modelspecifikke data
Dækket er det eneste kontaktpunkt mellem køretøjet og vejen, og takket være den teknologi, som Pirelli perfektionerer, kommunikerede det med køretøjet, føreren og, takket være potentialet i 5G, med hele vejbaneinfrastrukturen.

Pirelli Cyberdækket, der er udstyret med en intern sensor, vil i fremtiden forsyne bilen med data i forhold til en række parametre. For eksempel dæktype, kilometerstand, dynamisk belastning og for første gang, potentielt farlige situationer som vand på kørebanen og dårligt vejgreb. Disse oplysninger gør det muligt for bilen at tilpasse sine kontrol- og hjælpesystemer til gavn for både sikkerhed og komfort.

Derudover vil det give de samme oplysninger til andre biler og infrastrukturen. Det vil sige vejen, i det omfang vejen er klog nok til det. 

Dæktryk og temperatur i realtid
Sidste år præsenterede Pirelli også et produkt for elskere af banekørsel. Track Adrenaline overvåger dæktryk og temperatur i realtid og kombinerer disse oplysninger med telemetriske data for derefter at give føreren forslag til, hvordan han eller hun forbedrer sin kørsel.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net