• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Din bil sladrer om langt mere end du aner


Din bil sladrer om langt mere end du aner

Der mangler lovgivning, som bedre sikrer bilejere og de frie værksteder, når det gælder adgang til bildata. Ofte er bilisterne ikke klar over, at deres bil genererer en masse data, og at disse data som hovedregel tilhører bilejeren.

Mange moderne biler er forbundet til internettet og indsamler data i stor stil. Dels om bilens mekaniske tilstand, dels om hvor bilen befinder sig, og hvordan den bliver kørt.

I år leveres langt de fleste nye biler med et indbygget modem, der kan koble bilen til internettet, fortæller analysehuset Gartner. Og sidste år blev der i USA koblet flere biler end mobiltelefoner til internettet. Det amerikanske teleselskab AT&T har hvert kvartal de seneste 11 kvartaler koblet mindst en million biler til sit netværk.

Den fagre nye verden er ankommet i en sky af data, men goderne er ikke ligelig fordelt. Tilhører disse mange data bilejeren, bilproducenten, værkstedet eller kan de sælges til højstbydende?

Min bil – mine data
Ofte er bilejerne ikke klar over, at deres bil genererer en masse data, og at disse data som hovedregel tilhører bilejeren.

Og hvad værre er, så er det ofte svært for bilejerne og ikke mindst de mærkeuafhængige værksteder at få kontrol med eller adgang til disse data.

De europæiske automobilklubber har lavet en undersøgelse af en BMW i3, hvor det viste sig, at 30 typer informationer blev givet videre, uden at ejeren vidste det.

Panel_FM18.jpg

Panelets deltagere; Til Folkemødet debatterede Dansk Bilbrancheråds panel 'connected cars' over en bred kam. Ordstyrer var den fra DR kendte Emil Thorup (tv). Paneldeltagerne fra venstre mod højre; Øjvind Vilsholm (EL), Forbrugerordfører, Erik Christensen (S), medlem af Transportudvalget, Jacob N. Larsen, chefkonsulent, Forsikring & Pension, Tomas Rosén, Senior Business Manager, Telia, Torben Lund Kudsk, chef for FDM's politiske sekretariat, Vagn Jelsøe, konstitueret direktør, Forbrugerrådet Tænk, samt Erik S. Rasmussen, direktør, Dansk Bilbrancheråd.

– Allerede nu har bilproducenterne gjort det sværere at tilgå biler for ikke-mærkeværksteder, siger Torben Lund Kudsk, chef for FDM's politiske sekretariat.

Han er bange for, at den forbundne bil kan gøre det meget dyrere at være bilejer, fordi det kan blive svært selv at vælge sit værksted.

Ordene faldt ved Dansk Bilbrancheråds paneldebat til Folkemødet på Bornholm. I debatten deltog folketingspolitikerne Erik Christensen (S), Øjvind Vilsholm (EL) samt faglige eksperter fra Forbrugerrådet, FDM, Forsikring & Pension og Telia samt Dansk Bilbrancheråds direktør Erik S. Rasmussen.

Der mangler lovgivning
- Der mangler lovgivning, der sikrer bilejernes ret til egne data, udtrykte de to folketingspolitikere enighed om.

Begge var faktisk noget overraskede over, at en moderne bil indsamler så mange data, og at ejeren ikke ubetinget har råderet over disse data.

Også Forsikring & Pension er enig i, at det er uheldigt, at det frie værkstedsvalg risikerer at blive sat ud af kraft, hvis adgangen til bildata monopoliseres hos producenter og mærkeværksteder.

– Vi reparerer 500.000 skader om året for tilsammen seks milliarder kroner. Priserne bliver højere, hvis vi ikke kan vælge værksted, siger Jacob Nisgaard Larsen, afdelingschef i Forsikring & Pension, brancheorganisation for forsikring- og pensionsselskaberne i Danmark.

På gyngende grund
Politikerne føler sig på gyngende grund, det er ikke nemt at se en konkret lovgivning for sig, når præmisserne og de internationale regler på området ikke er klare og koncise.

- Men vi skal nok hjælpe jer politikere, lovede Erik S. Rasmussen, direktør for de mærkeuafhængige værksteders brancheorganisation Dansk Bilbrancheråd.

- Men det haster med lovgivning, for vi frygter jo et monopol. Bilproducenterne tager godt fat i ly af den manglende lovgivning.

 

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net