• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Du skal passe på med at blive blændet i trafikken


Du skal passe på med at blive blændet i trafikken

Modlys og blændende lygter kan være særdeles farlige i trafikken. Men du kan både gøre det sikrere og mere behageligt ved at følge nogle simple anbefalinger.

Mange nyere biler har kraftige xenon- eller LED-forlygter, der giver en større risiko for at blænde modkørende. Disse lygter er blå og virker derfor stærke, mens lys fra ældre biler normalt er varmere og mindre generende.

Blændet af solen.jpg

Problemet er det såkaldte blå lysspektrum, som de nye lygtetyper benytter sig af. Lyset kan blænde og gå ud over øjets kontrastfølsomhed og evnen til at stille skarpt.

- LED-lys indeholder meget blåt lys i modsætning til almindelige halogenpærer. Det kan virke generende for folk, der er lidt oppe i årene eller måske trænger til nye briller, udtaler professor Michael Larsen fra Øjenklinik Rigshospitalet.

Rens også indersiden

Det er heldigvis ret enkelt at undgå at blive blændet. Se langt frem, og planlæg din kørsel. Hvis du nærmer dig en bakke, hvor der kan være stærkt sollys, så slå solskærmen ned med det samme.

Beskidte ruder kan også øge skær og skabe dårligere udsyn, og det er ikke nok kun at vaske dem på ydersiden. Der sætter sig nemlig også snavs på indersiden af glasset. Det er også en god idé at sørge for, at spejlene er pudset, og dermed mindske genskin, ligesom rene lygter forbedrer sigtbarheden.

- Rene og rigtigt tilpassede briller bør også være en selvfølgelighed, når du kører bil. Gerne suppleret med et par solbriller med polariserede glas, som er et godt våben mod den skarpe sol, lyder rådet fra Per M. Larsen, formand i Optikerforeningen.

Foto: Optikerforeningen

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net