Brugte biler sælges hver dag, og der kan i nogle tilfælde være mange penge at spare på at købe en god brugt bil, der er i fin stand. Ligeledes kan det betale sig, at få en mekaniker til at se din nye brugte bil efter i sømmene, da der kan være slitage, som kun en fagmand, kan få øje på.
For eksempel tandremmen. Denne kan skiftes for en betydelig mindre sum end det koster at skifte motoren på bilen. Springer tandremmen i din bil, er det nemlig ofte ensbetydende med en ny motor. En bils tandrem har forskellig levetid – alt efter hvilken bil der er tale om. Derfor kan du med god grund undersøge, hvor gammel og slidt din nye brugte bils tandrem er. Der sidder gerne en lille mærkat på denne, hvoraf datoen, for hvornår denne sidst er blevet skiftet, fremgår.
Af lignende fokuspunkter kan nævnes bilens kobling. Skal du ’gasse op’ for at få bilen til at tage ved eller sidder koblingspunktet meget højt, kan det være indikatorer på en slidt kobling. Det kan være svært umiddelbart at vurdere første gang man kører i en ’ny’ bil, hvorfor det er ikke altid er let at gennemskue, ved en enkel prøvetur i bilen.
Har du lige købt en brugt bil eller har du intentioner om det, så kan du med fordel køre forbi din lokale mekaniker og få kigget bilen efter i sømmene, så du undgår dyre og uforudsete overraskelser. Du finder dit lokale værksted på siden her.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.