• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Det er som regel ulovligt at køre overfor gult lys


Det er som regel ulovligt at køre overfor gult lys

Blot hver anden kan svare rigtigt på, hvornår det er i orden at køre over for gult lys. Men det er problematisk, da manglende enighed om færdselsloven kan skabe farlige situationer på de danske veje.

Det tror danskerne om det gule lys

Hvornår må man køre over for gult i bil?

Kun hvis jeg kan nå over inden det skifter til rødt

10 %

Hvis jeg når ind i lyskrydset, mens det er gult

30 %

Hvis det skaber en farlig situation, hvis jeg bremser

51 %

Hvis der er få eller ingen trafikanter i krydset

1 %

Man må aldrig køre over gult

30 %

 Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Lyskryds Gult Lys

I trafikken betyder gult lys stop, præcis som rødt lys gør det. Det er nemlig kun tilladt at køre over for gult, hvis det skaber en farlig situation, at man bremser.

- Vi ser desværre en del skader på både biler og personer, som skyldes trafikulykker i lyskryds. Derfor er det et problem, at der ikke er bred enighed om, hvordan man skal reagere, når lyset er gult. Det går hurtigt i trafikken, og der er ikke plads til, at vi tolker reglerne på forskellige måder, siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Det kan også være farligt at stoppe for gult
Undersøgelsen viser også, at hver tredje tror, at man aldrig må køre over for gult. Dette kan skabe ligeså farlige situationer, som hvis man kører over for gult, selvom man kan nå at bremse.

- Mange af de skader, vi ser, kommer fra såkaldte indhentningsulykker. Det vil sige situationer, hvor en eller flere trafikanter kører op bagi en forankørende bil, der bremser op. Derfor er det vigtigt, at reglerne bliver overholdt, og alle følger de samme regler, siger Henrik Sagild.

En farlig og egoistisk kørestil
Det kan påvirke trafikken i flere retninger, når bilister kører over for gult, selvom de burde have bremset.

- Det er et problem for alle i trafikken, både bilister, cyklister og fodgængere, når reglerne ikke bliver overholdt, og det kan være udtryk for en egoistisk kørestil, hvis man ikke stopper, når man skal. Det kan nemlig give farlige situationer og gøre det svært for andre trafikanter at komme ud af lyskrydset i tide, hvis eksempelvis modkørende ikke holder tilbage, når de skal, siger Henrik Sagild.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2017 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net