• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Nej, du må ikke låne min bil


Nej, du må ikke låne min bil

Over 40 procent af danskerne låner helst ikke deres bil ud – heller ikke til deres nærmeste. Mere end hver tredje bryder sig ikke om, at der bliver spist i bilen, og et tilsvarende antal er ofte nervøse for, at deres bil bliver ridset. En mindre procentdel (6%) frygter så meget for bilen, at de dækker den til med et beskyttelsesovertræk. De lider af svær bilsensitivitet. Et problem, der rammer danskere i alle aldersgrupper uanset køn.

Tusindvis af danske bilejere er bilsensitive. En bilsensitiv person er nervøs for og påpasselig med sin bil i en sådan grad, at det påvirker andre negativt. Det sker for eksempel, når den bilsensitive ikke vil have andre med i bilen eller ikke vil låne bilen ud til ægtefællen. Det er Ford Danmark, der står bag undersøgelsen. Formålet er at gøre opmærksom på problemet og derigennem hjælpe de bilsensitive bilejere og deres nærmeste omgangskreds.

Bilsensitiv undersøgelse 06.2017.jpg

- Vi forstår godt de danske bilejeres beskyttertrang, for en bil er jo en dyr investering. Men det begynder at blive problematisk, når forældre, der henter børn fra fodboldtræning, efterlader børnenes sko i vejkanten, fordi de mudrede sko ikke må komme inden for i bilen. Eller når bilejere frygter fugleklatter så meget, at de ikke kører bilen ind i områder, hvor fugle trækker, udtaler Lene Dahlquist, pressechef hos Ford Danmark.


De typiske symptomer
Undersøgelsen afdækker danske bilejeres forhold til husstandens primære bil. Nogle af de typiske symptomer på bilsensitivitet er forbud mod mad og drikke eller beskidte sko i bilen. De bilsensitive er ofte meget nervøse for ridser og buler, og bryder sig ikke om, at andre kører ds bil. De parkerer præcist i midten af parkeringsbåsen, helst med frie båse til begge sider og bryder sig ikke om at låne bilen ud til hverken deres voksne børn, andre i familien eller deres omgangskreds.
At være mere eller mindre hysterisk med alt omkring sin bil rammer hvert år en lang række bilejere, og undersøgelsen peger på, at bekymringen kan have mange årsager. Udover den store investering, som bilen udgør i de fleste husstandes budget, så kan bilsensitiviteten også skyldes en mere irrationel frygt eller myter om for eksempel skyhøje omkostninger til reparationer og service.

Jyske mænd mest hysteriske
Når man sammenligner de bilsensitive på tværs af køn, alder og bopæl, så er der en overvægt af bilsensitive mænd. Kvinderne følger dog tæt efter, selvom det alligevel irriterer mændene signifikant mere, når der bliver spist i bilen eller medpassagererne har snavsede sko. Ser man på, hvor de mest bilsensitive bor, så er der flest ramte i Vestdanmark.

- De bilsensitive findes overalt i landet, og sensitiviteten rammer også uanset om bilen i husstanden er ny eller gammel. Faktisk er 64 procent af bilerne i undersøgelsen tre år eller ældre. Mange af respondenterne begrunder deres ekstreme påpasselighed med frygten for dyre værkstedregninger, siger Helle Mathiasen.

Aldersmæssigt er det især de 35-54 årige, der rammes af bilsensitivitet, mens gruppen over 55 år er de mest afslappede.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.



I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net