Op imod 10.000 biler uden nøgle blev sidste år stjålet i London. Det vil sige, at tæt på halvdelen af alle de biler, der blev stjålet i London, var såkaldt nøglefrie biler.
Altså biler, hvor ejeren slet ikke behøver at tage nøglen op af lommen. Bilen låses op, når han m/k nærmer sig, og når man sidder bag rattet, så skal der bare trykkes på en startknap, mens nøglen stadig ligger i for eksempel lommen eller tasken.
- Det er en alvorlig fejl, og den er ikke nem at rette i en fart. Det er en grim sikkerhedsbrist, og det koster at få den rettet, siger Tim Watson, direktør for Cybersikkerhed ved det engelske Warwick Universitet.
Problemet med den nøgleløse teknologi er, at en biltyv med det rigtige udstyr kan stjæle en sådan bil på helt ned til 15 sekunder. Et endnu større problem end at miste sin bil uden synlige tegn på indbrud er, at forsikringsselskabet måske nægter at betale erstatning. De danske bilejeres organisation FDM advarer også om problemet og er i dialog med såvel autobranchen forsikringsselskaberne om problemet.
Hold det for jer selv
De it-eksperter, som i 2012 afslørede svagheden ved sikkerheden i de nøglefrie biler, blev i to år af VW tvunget til ikke at offentliggøre deres opsigtsvækkende resultater. VW hævdede, at informationerne ville kunne misbruges af kriminelle bander.
Rapporten viste svaghederne i den krypteringsløsning (the Megamos Crypto system), som eksempelvis Audi, Fiat, Honda, Volvo og VW benytter til deres nøglefrie biler.
Det er meningen, at krypteringen skal forhindre, at en nøgleløs bil startes uden nøglen i nærheden. Nøglen indeholder en computerchip, som kommunikerer med bilen via radiobølger på en bestemt frekvens.
Ved at ’lytte med’ lykkedes det kloge folk fra det engelske Birmingham University og det hollandske Radbound University at opfange signalerne sendt mellem bil og nøgle. Derefter kunne de ved hjælp af såkaldt ’reverse engineering’ og et alment tilgængelig computerprogram identificere de hemmelige koder, der skulle bruges for at starte bilen. Og den teknologi er nu alment kendt blandt biltyve over det meste af verden.
Hvis man frygter at skulle gennem en retssag, hvis ens bil bliver stjålet, fordi en biltyv ad elektronisk vej har ’fisket’ oplysningerne ud af ens elektroniske nøgle, så kan man låse bilen på traditionel vis. Eller man kan skifte bilens chip-løsning ud med en, der indeholder en tal-generator, som hele tiden ændrer den kode, der skal til for at starte bilen. Og så bliver det pludselig meget sværere at stjæle den nøgleløse bil.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.