For første gang nogensinde er en tysk bilproducent blevet dømt til at købe en kundes bil tilbage, fordi motoren blev født med snydesoftware.
Porsche er ved en domstol i Stuttgart blevet dømt til at købe en kundes Cayenne tilbage for den oprindelige købspris på 450.000 kroner plus renter minus et mindre beløb for fire års brug. Og sagens omkostninger oven i.
Kunden blev tosset da han opdagede, at producenten havde installeret snydesoftware i motorstyringen på hans dyre firehjulstrækker. Så tosset, at han anlagde sag for at få Porsche til at købe den nu fire år gamle bil tilbage. Det skriver Frankfurter Allgemeine.
Amoralsk handling
Kunden fik medhold i retten, og argumentationen for dommen var, at Porsche havde ”handlet amoralsk” ved at sælge en bil udstyret med snydesoftware. Med snydesoftware menes software, der kan tvinge bilens udledning af skadelige stoffer ned, mens den testes, så den kan overholde myndighedskravene til forurening.
Dieselmotoren i Cayenne er en sekscylindret motor i emissionsklassen Euro 6 med en effekt på 262 hk.
Dømt til at købe
Udover det amoralske mener retten også, at bilejeren løb en risiko for, at bilen ville blive beslaglagt af den tyske transportmyndighed (Kraftfahrtbundesamt).
Det er ifølge Frankfurter Allgemeine første gang, Porsche er blevet dømt til at købe en bil tilbage på grund af dieselskandalen.
Skandalen, der hurtigt fik tilnavnet Dieselgate, tog sin start tilbage i 2015, da Porsches søsterproducent Volkswagen blev taget i at installere snydesoftware i sine dieselbiler. Softwaren gjorde det muligt for bilerne at forurene mindre i en kortere (test)periode, så de kunne gå gennem myndighedernes emissionstest, selv om de egentlig forurenede mere end tilladt.
Siden bredte skandalen sig til en lang række andre bilproducenter heriblandt Porsche.
Porsche anker dommen
Porsche mener, at dommen er ”fejlbehæftet”, og at den bliver anket. Dette er dog endnu ikke sket.
Porsche er tidligere blevet tvunget til at tilbagekalde først 22.000 og siden yderligere 60.000 dieselbiler på grund af skandalen. Generelt er Porsche dog sluppet nådigt, for dieselbilerne udgør kun en mindre del af sportsvognsproducentens samlede salg.
Faktisk er Porsche godt i gang med at udfase dieselmotorerne fuldstændig, og allerede i februar i år forsvandt dieselmotoren som et alternativ både for Cayenne og Panamera. I den kommende tid mister de andre modeller også dieselmotoren, og i 2025 er det helt slut med diesel som et alternativ hos Porsche.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.