Med købet af Opel bliver PSA Group nu Europas andenstørste bilproducent Efter lang tid og mange spekulationer har PSA Group indgået en aftale om at købe Opel/Vauxhall fra GM for 2,2 milliarder euro svarende til 16,4 milliarder kroner.
PSA betaler 1,3 milliarder euro for Opel og 0,9 milliarder euro for den tilhørende finansieringvirksomhed, som banken BNP Paribas også bliver delejer af. Til sammenligning omsatte Opel og Vauxhall for 131,6 milliarder kroner i 2016.
Et benhårdt marked
Europa er et temmelig mættet marked, og det er PSA Groups håb, at købet af Opel vil gøre det nemmere at konkurrere i dette hårde marked.
PSA’s øverste chef Carlos Tavares håber, at kombinationen af Opel og PSA kan skabe en ”Europamester”. Planen er, at reducere omkostninger, kombinere de to virksomheders udviklingsafdelinger og udnytte det positive varemærke som tysk ingeniørkunst er.
Med Opel i koncernen kontrollerer PSA Group 17 procent af det europæiske bilmarked, hvilket gør PSA til Europas andenstørste bilproducent. Kun VW er større med en markedsandel på 24 procent. Den tredjestørste europæiske bilproducent er Renault.
Efter at en tidligere samarbejdsaftale mellem GM og PSA Group ikke levede op til forventningerne, solgte Detroit-baserede GM (General Motors) sin syv procents ejerandel i PSA Group i 2013. På produktsiden kaster samarbejdet dog noget af sig. I februar lancerede Opel sin Crossland X, der har forskellige dele fælles med PSA’s Citroën C3 Hatchback. En større Opel SUV, der skal bygges på en fransk PSA-fabrik, er planlagt til at ramme forhandlerne senere i år.
Fyringer og produktstop
Hos Opel vil PSA-chefen Tavares sandsynligvis efterligne den succesfulde ’turnaround’, han gennemførte hos PSA. Den opskrift lyder på fyringer, stop for lønforhøjelser og eliminering af de biler, der sælger dårligt, og som der ikke er en rimelig fortjeneste på.
PSA Group gik fra underskud i 2012 til overskud i 2015 og havde i 2016 en kassebeholdning på godt 20 milliarder kroner. I år udbetaler PSA for første gang siden 2011 dividende til sine aktionærer.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.