• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Renere biler koster liv mener Donald Trump


Renere biler koster liv mener Donald Trump

Med en noget omvendt logik argumenterer Trump-regeringen for, at det koster liv at stille høje krav til hvor ren en bils udstødning skal være.

Høje krav til hvor mange skadelige stoffer en bil må udlede kan koste 1.000 menneskeliv om året, hævder eksperter fra Donald Trumps regering.

Argumentationen er, at de skrappe krav gør bilerne dyrere, og så venter bilkøberne med at købe ny bil, selv om sikkerheden er bedre i en ny bil, og det kan altså koste menneskeliv.

Redder liv
Sådan lyder det i Trump-regeringens begrundelse for at fjerne Obama-regeringens forslag til, hvor meget udslippet fra nye biler skal reduceres med fra 2021 og frem til 2026.

- Denne beslutning vil redde liv, lyder det ifølge avisen New York Times fra Heidi King, fungerende leder af The National Highway Traffic Safety Administration i Transportministeriet.

- Beslutningen kan redde op mod tusind liv årligt ved at mindske de barrierer, der holder bilkøberne fra at købe nyere og mere sikre biler, fortsatte hun.

Trængsel myldretid.jpg

Det danske medie ing.dk har gravet lidt i sagen og fundet frem til et faktaark fra Transport-ministeriet og miljøstyrelsen Environmental Protection Agency (EPA). Ifølge dette dokument har myndighederne regnet sig frem til, at bilkøberne vil spare omkring 15.000 kr. over hvert køretøjs levetid, hvis man i de følgende seks år fastfryser kravene, der allerede er besluttet for 2020.

Myndighederne forventer, at de lavere priser betyder, at der til og med 2029 vil blive solgt omkring én million flere biler, end hvis Obama-regeringens foreslåede stramninger var blevet vedtaget. En million biler lyder af meget, men i 2016 var der indregistreret omkring 279 millioner biler og trucks i USA, og sidste år blev der solgt flere end 17 millioner køretøjer i landet.

37.000 døde i trafikken
Beregningerne viser yderligere, at den hurtigere fornyelse af bilparken vil betyde, at der dør 1.000 færre i trafikken om året. De 1.000 skal ses i forhold til, at uheld i trafikken tog livet af mere end 37.000 personer på de amerikanske veje i 2016.

Den forhenværende amerikanske præsident Obamas forslag ville have forpligtet bilfabrikkerne til få nye biler til at køre tæt på dobbelt så langt på literen i 2025, som bilerne gjorde i 2012, hvor Obama-regeringen fremlagde sit forslag.

Men selv om kravene fastfryses i 2020 i stedet for at blive strammet frem mod 2025, vil det ifølge Trump-regeringens beregninger kun føre til 2-3 procent højere CO2-udledning, fordi de lavere priser vil få flere bilejere til at udskifte deres gamle biler.

Bekæmp denne dumhed
Ikke overraskende møder Trump-regeringens forslag stærk modstand fra forskellige forbrugerorganisationer og fra staten Californien, som er meget langt fremme med at indføre særdeles skrappe krav til udledning fra traditionelle biler.

- Når man ser på denne regerings dramatiske mangel på fremskridt indenfor bilsikkerhed og bilindustriens beviselige evne til at forbedre sikkerheden og brændstoføkonomi på samme tid, så er det mildest talt foruroligende, at tilbagerulningen bliver forklædt som et sikkerhedsinitiativ, lyder det i en udtalelse fra David Friedman, vicepræsident i den amerikanske forbrugerorganisation Consumer Reports.

Bilproducenterne er heller ikke begejstrerede. De frygter, at mere progressive stater ikke mindst Californien vil sagsøge regeringen og dermed efterlade bilfabrikkerne i et måske årelangt tomrum, hvor der vil være usikkerhed om, hvilke krav, de skal leve op til.

- Californien vil på enhver mulig måde kæmpe imod denne dumhed, lød den skarpe reaktion fra delstatens guvernør Jerry Brown i søndags.

Californien ser ud til at få opbakning til sagsanlægget fra de mindst 12 andre delstater, der har valgt at indføre de samme krav, som der gælder i Californien. Tilsammen bliver omtrent en tredjedel af alle biler, der sælges i USA, solgt i de 13 stater.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net