Læs med her hvis du vil være sikker på, at bilen ikke gør knuder, når familien begiver sig afsted på sommerens lange bilture.
Hvis bilen begynder at hoste og hakke og måske går helt i stå, så breder den dårlige stemning sig straks. Heldigvis går det sjældent så galt, og du kan nemt minimere risikoen ved at følge nogle få tips og tricks.
- Faktisk er det temmelig enkelt, og det tager heller ikke særlig lang tid at tjekke, om bilen er klar til sommerens krævende køreture herhjemme og i landene omkring os, siger Klaus Krabbe.
Han er kommunikationschef i Dansk Bilbrancheråd, der er interesseorganisation for knap 2.000 mærkeuafhængige bilværksteder over hele landet.
En million danskere
Hvert år tager mere end en million danskere på bilferie i Europa, og det er også alletiders, hvis nu bare bilen kører, som den skal – hele vejen.
Husk, at lange ture stiller en del krav til bilen, du kører i - ikke mindst når det er varmt. Og i Sydeuropa kan det blive rigtig varmt.
- På en bilferie i Europa kører man ofte flere tusinde kilometer og som regel med meget mere bagage og flere passagerer end til hverdag. Oven i købet kører man i høje temperaturer om sommeren. Det hele slider på bilen, og der kan opstå problemer, hvis man ikke har sikret sig, at bilen er i god form, siger Klaus Krabbe.
Gå derfor bilen grundigt igennem så du undgår ubehagelige overraskelser, og det gælder også selv om bilen er forholdsvis ny. I dag er der ofte temmelig lang tid mellem de almindelige serviceeftersyn, så smut enten forbi værkstedet og få et hurtigt ferietjek, eller gennemgå selv bilen.
De vigtigste punkter
1. Dæktryk: I bilens manual, på fordøren eller deromkring sidder der et lille skilt eller mærkat, hvor du kan se, hvilket tryk dine dæk bør have - med og uden bagage.
2. Olie: Tjek oliestanden på bilen. Enden af oliepinden er markeret, så du kan se, om der er den rette mængde olie på. Er oliestanden tæt på eller under minimum, så skal du fylde olie på. Olie kan du købe på næsten alle større tankstationer, men køb nu den rigtige. Og hvilken det er, kan du se i manualen.
3. Aircondition: Din aircondition kan med tiden miste noget af den væske, som driver anlægget. Det er ikke sikkert, at du i dagligdagen lægger mærke til, at din aircondition faktisk ikke køler særlig godt. Det gør du til gengæld på lange køreture i høj varme, og det er ikke rart. At få efterfyldt og tjekket dit airconditionanlæg er en opgave for værkstedet.
4. Bremsevæske: Bremserne er en helt afgørende del af bilens sikkerhedsudstyr, og ind imellem skal bremsevæsken skiftes. I bilens manual kan du se, hvor ofte din bil bør have skiftet bremsevæske, og i servicebogen kan du se, hvornår det sidst blev gjort.
5. Kølervæske: På lange og varme ture kan bilen miste en smule af kølervæsken og i værste fald vil motoren overophede og måske begynde at lukke damp ud, hvilket kan se meget dramatisk ud. Husk endelig at vente til motoren er kølet noget af, inden dækslet tages af køleren, ellers er der risiko for at blive skoldet af den glohede damp. Bare fyld efter med almindeligt vand.
6. Reservehjul: I dag er det ikke ualmindeligt, at der ikke er et reservehjul i bilen – til manges store overraskelse. I stedet er der et dækkit, og man sprøjter så en form for skum i det punkterede hjul, så kan man trille stille og roligt til nærmeste værksted. Men et sådan dækkit er ikke tilstrækkeligt, hvis dækket har en større skade end en helt almindelig punktering.
Overvej derfor at tage et reservehjul med på længere bilferier og vær sikker på, at du selv kan skifte hjulet. Øv dig gerne hjemmefra og vær sikker på, at du også har en donkraft med.
7. Sprinklervæske og viskerblade: Tjek at dine viskerblade er i orden, vinduesviskerne kan komme på hårdt arbejde i ferien med at holde forruden fri for insekter og skidt.
Fyld også op med sprinklervæske og tag lidt ekstra med, så du kan være sikker på at kunne se ud af forruden lige indtil hele familien er sikkert hjemme igen.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.