• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Sådan skal dit barn sidde i bilen


Sådan skal dit barn sidde i bilenSådan skal dit barn spændes fast på turen

 

De første mange år af et barns liv skal det sidde i en autostol når det er passager i en bil. Ifølge loven skal alle børn under 135 cm i højden i person- og varebiler indtil 3.500 kg være fastspændt under kørsel.

Reglen om at børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt, gælder alle børn under 135 cm i højden. Er der ikke plads i bagsædet til sikkerhedsudstyr til et tredje barn, kan et overskydende barn på 3 år eller derover nøjes med at anvende bilens almindelige sikkerhedssele selvom barnet er under 135 cm.


Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en autostol - gerne bagud vendt. De lidt større børn sættes på en selepude. FDM anbefaler at bruge en selepude med ryglæn frem for en selepude alene. Ryglænet og hovedstøtten yder barnet beskyttelse, og sikrer at selen holdes rigtig på plads hen over hofte og skulder, så trykket fordeles korrekt i tilfælde af en kollision.
Og fra ca. 8 år/25 kg (og nu mindst 135 cm høj) er barnet som regel stort nok til at bruge bilens almindelige sele.

Hidtil har det været ilde set at anbringe et barn i en bagudvendt barnestol foran en aktiv passagerairbag. Nu er denne placering direkte forbudt. FDM fraråder under alle omstændigheder, at man placerer en bagud vendt barnestol op ad stedet, hvor passagerairbag'en kommer ud. FDM anbefaler generelt at børn altid placeres på bagsædet. Men ønsker du at placere et barn på forsædet i en fremadvendt autostol, skal forsædet skubbes længst muligt tilbage.

 

Føreren skal sørge for, at passagerer under 15 år er spændt fast i det rigtige udstyr. Ellers koster det et klip i kørekortet.

 

Vær opmærksom på, at der kan være andre regler for brug af autostole og sikkerhedsudstyr i andre lande. Sæt dig altid ind i reglerne inden du kører over grænsen.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net