• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Skift dæk nu og bliv sikker på vintervejen


Skift dæk nu og bliv sikker på vintervejen

Den første is er set på bilruderne, og det er blevet tid til at skifte sommerdækkene ud med vinterdækkene. Dansk Bilbrancheråd anbefaler, at der allerede nu bookes tid hos dit lokale Dansk Bilbrancheråd-værksted.

Når temperaturen falder til omkring de syv grader, så er det tid til at skifte til vinterdæk. Sidste år var gennemsnitstemperaturen i oktober 8,8 grader, og man skal ikke lade sig narre af, at landet ofte kun er snedækket få dage i vinterhalvåret.

Efterhånden findes der også ret gode helårsdæk, men de fleste eksperter hælder dog til, at det er en god idé at skifte til vinterdæk. Er du i tvivl så tag en snak med dit lokale værksted.

I Danmark er der ikke et lovkrav om at man skal skifte til vinterdæk, som det er i mange andre lande.

3P8A5080.JPG

Hvis man vælger at skifte til vinterdæk er det naturligvis fordi, man får et bedre vejgreb, fordi gummiblandingen i et vinterdæk er blødere og mere fleksibel. Dermed reduceres risikoen for udskridning, og bremselængden reduceres dramatisk med vinterdæk på bilen set i forhold til sommerdæk.

Bygget op af lameller

Vinterdækket er opbygget af en stor mængde lameller, der giver mange kanter, som griber fat i vejoverfladen. Omvendt er sommerdækket mere enkelt opbygget med større ensartede overflader, der giver mere vejgreb og bedre kørselskomfort i varmt vejr.

Du kan genkende et vinterdæk på, at det på siden har fået indpræget to bogstaver og to ikoner i gummiet.

Bogstaverne skal være M+ S. Det er forkortelser af ordene mud og snow -altså mudder og sne. Ikonerne skal være et bjerg og et snefnug.

Mønsterdybden på et vinterdæk er dybere end på et sommerdæk.

Anbefalinger til mønsterdybde

FDM og Færdselsstyrelsen anbefaler 3,0 mm mønsterdybde på et sommerdæk (lovkravet er kun 1,6 mm). Anbefalingen til et vinterdæk er 4,0 mm, mens loven kræver 1,6 mm.

Hvornår man skal skifte fra sommerdæk til vinterdæk er der delte meninger om -men alle er – ikke overraskende - enige om, at man skal skifte inden sneen falder.

I Danmark plejer den første sne og slud, at falde i begyndelsen af november - så at skifte til vinterdæk i oktober er som hovedregel en god idé.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net