• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Genial opfindelse redder millioner af liv


Genial opfindelse redder millioner af liv

Sikkerhedsselen har været kendt i årtier, men de færreste ved, at det var en svensker ansat hos Volvo, der opfandt det geniale sikkerhedssystem.

For 60 år siden i 1959 blev svenskeren Nils Bohlin, som var ingeniør hos Volvo, færdig med at udvikle en ny type sele, han havde arbejdet længe på.

3-punkts-selen var en realitet, og det er i dag den type sikkerhedssele, alle biler - bortset fra racerbiler - bruger.

Det fortæller både mediet Forbes og Volvo selv.

Standard i Volvo-biler
Volvo begyndte indledningsvis at installere 3-punkts-seler i sine egne biler og kun til det svenske marked, men kort efter blev selen standard i alle Volvo-biler.

Den svenske bilfabrikant havde patent på opfindelsen, som det er kutyme, når man skal beskytte nye opfindelser fra at blive kopieret.

Nils Bohlin opfinder sikkerhedssele sele.jpg

Men ganske bemærkelsesværdigt valgte svenskerne at lade patentet være åbent, på trods af muligheden for en kolossal indtjening som patentejer.

I 1963 frigav Volvo opfindelsen, så alle bilfabrikanter kunne bruge 3-punkts-selen, fordi den svenske bilproducent gerne ville forbedre den generelle sikkerhed i biler. Sidenhen er opfindelsen blevet udbredt over hele verden og blevet standardudstyr i alle biler.

Redder millioner
Faktisk betragtes 3-punkts-selen som værende blandt de vigtigste sikkerheds-foranstaltninger i bilens historie overhovedet, og det anslås, at sele-typen har reddet over en million menneskers liv, fordi selen er så meget sikrere end forgængeren 2-punkts-selen, der har betydelig dårligere fat i bilistens overkrop.

- Der findes intet sikkerhedssystem, der er bare i nærheden af sikkerhedsselen, når det gælder at redde liv, siger Anna Wrige Berling, nyudnævnt sikkerhedsdirektør for Volvo Truck’s.

Desværre er selen langt fra så udbredt blandt lastbilchauffører som blandt almindelige bilister.

- Volvo Trucks sikkerhedsrapport fra 2017 viser, at halvdelen af alle lastbilchauffører, der mistede livet i trafikuheld, ville have overlevet, hvis de havde haft sikkerhedsselen på, forklarer, Anna Wrige Berling.

Lovkrav siden 1976
I Danmark har det siden 1976 været lovpligtigt at bruge sikkerhedssele i bil, og i dag skal man benytte sele på både for- og bagsædet. Der skal være sikkerhedsseler til alle i bilen, og det er føreren af en bil, som har ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast. Børn under 135 centimeter skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, som fx en autostol eller selepude

Nils Bohlin døde i 2002, 82 år gammel.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net