Nye biler bliver kollisionstestet, og det bliver elbiler også. Men elbiler kræver et særligt hensyn på grund af faren for, at bilens kraftige batterier bryder i brand efter en kollision.
Den tyske ingeniørvirksomhed IAV står bag det første kollisionstestcenter for elbiler i den tyske by Grossmehring, som ligger nær Ingolstadt. Crash-centret, der blev færdigt for et år siden, har kostet 188 millioner kroner og breder sig over 10.000 kvadratmeter. Det skriver Automobilwoche.
I både Europa og USA
Her gennemføres på bestilling simulationer af kollisioner, der involverer køretøjer med store batterier. Planen er, at biler kollisionstestet på centret kan få det blå stempel for så vist angår alle eksisterende og kommende sikkerhedskrav i Europa og USA.
Illustration: Christian Bierwagen/AIV
Personalet på et sådan center skal have specielle kompetencer, og der ikke mindst brug for elektrikere, siger Thomas Papenheim, IAV’s leder for køretøjsikkerhed til Autowoche. En elbil skal ikke bare være sikker for personerne i bilen. Der må heller ikke være store skader på batteriet efter en kollision, og dele af bilen, der ikke er strømførende må ikke pludselig blive strømførende.
Nedkølingstank
Til at løse den slags udfordringer har IAV bygget en nedkølingstank, som bilen kan placeres i efter en kollision. Nedkølingen er vigtig, fordi et skadet batteri risikerer en såkaldt "thermal runaway"’ – altså at temperaturen går amok og stiger så meget, at batteriet bryder i brand.
Crashede køretøjer slæbes ud af den hal, testen gennemføres i, så snart de har været gennem kollisionen. Ifølge Papenheim er både forberedelser og opfølgning meget komplekse. Konsekvensen er, at det er betydeligt dyrere at kollisionsteste elbiler end konventionelle biler, og at disse tests tager mellem 30 og 50 procent længere tid.
1.000 biler om året
At det første center for kollisionstests af elbiler åbnes nu, betyder ikke, at elbiler ikke er blevet kollisionstestet før. Testene foretages sædvanligvis i kollisionstestlaboratorier, hvor også andre biler testes.
Kollisionstests foretages i flere af en bils udviklingsstadier. Papenheim anslår, at nogle bilproducenter crasher op mod 1.000 biler om året.
Kilder til artiklen: Autowoche, tu.no og ing.dk.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.