• Du er her: 
  • Forsiden
  •  ›› Nyheder
  •  ›› Tjek din digitale bilradio inden den går kold


Tjek din digitale bilradio inden den går kold

DAB-radioer i op mod 300.000 biler skal genindstilles og testes, når signalet fra 1. oktober skifter til DAB+ for at give plads til flere kanaler. En adapter kan være din redning.

Flere bilmærker på markedet har allerede digital radio som standardudstyr i deres nyere modeller, eller bilerne kan få eftermonteret en digital radio også kendt som en DAB-radio. Under alle omstændigheder skal bilejerne være opmærksomme, når det nuværende digitale DAB-radiosignal forsvinder og erstattes af det nye DAB+-signal den 1. oktober.

På det tidspunkt skal DAB-radioen ligesom flere hundrede tusinde stationære digitale radioer herhjemme indstilles til det nye format, hvis lyden ikke skal forsvinde. Ifølge kampagnesekretariatet Mere Radio, der hjælper med overgangen til det nye signal, er manøvren forholdsvis enkel. I øvrigt vil det nye format give plads til yderligere 12 kommercielle digitale radiokanaler ud over DR-kanalerne og de seks kommercielle, som findes i dag.

En god idé er at tage kontakt til dit lokale værksted eller din bilforhandler for yderligere information om muligheder for at høre digital radio i netop din bil.

Sådan gør du
Man tester, om ens radio er klar til DAB+ ved at genindstille kanalerne, hvilket sker ved at trykke på 'autotune', 'scan' eller lignende. Hvis radioen kan finde DR’s regionale P4-kanaler, lytter man allerede til DAB+, som kun sender her.

Seat CarPlay Connectivity.jpg

Husk, at manøvren skal gentages efter den 1. oktober for at få indlæst alle de nye kanaler. Igen gøres det ved at holde 'autotune' eller 'scan'-knappen nede i fem-syv sekunder, hvorefter radioen går i gang med at tjekke sendenettet for informationer og lægge de nye kanaler ind.

Sådan kan du også gøre
Du kan også lytte til digital radio i bilen ved hjælp af en DAB-adapter. Det er en lille anordning, som modtager DAB-signalet og videresender det trådløst på FM-båndet til din gamle FM-bilradio. Det eneste, du behøver, er strøm fra cigarettænderen og en DAB-antenne. Du kan ligeledes høre digital radio i bilen, hvis din bil har AUX-indgang. Hvis bilen har en moderne cd-afspiller, er der god chance for, at der også er en AUX-lydindgang. For moderne biler med integreret cd-afspiller i instrumentbrættet kan AUX-porten i visse tilfælde sidde mellem forsæderne eller ved handskerummet.

En sidste måde at høre digital radio i bilen er via en USB-indgang, som er koblet til bilens digitale infotainment-system. Denne skal desuden understøtte Android Auto og/eller Apple CarPlay – afhængig af styresystemet på din telefon. Android Auto og Apple CarPlay tillader dig så at styre din smartphone fra instrumentbrættet i din bil enten via touch-screen, stemmestyring eller kontrolknapper på rattet. Denne løsning kræver dog adgang til mobildata og er afhængig af det respektive teleselskabs datadækning.

De fleste digitale radioer er forberedt til DAB+. Alle DAB-radioer, der er solgt siden 2012, kan som udgangspunkt modtage DAB+. Det gælder også bilerne. Er radioen fra før 2012, skal den muligvis udskiftes.

Hvis din bil ’bare’ har en gammel FM-radio, skal du ikke fortvivle. Det analoge signal, der føder FM-radioerne, vil først blive udfaset om et par år. 

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør

Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.I forbindelse med klager eller tvist, henvises til ankenævnet for biler - www.bilklage.dk

Udviklet af seek4cars.net