Genbrug, cirkulær økonomi og fastholdelse af danske arbejdspladser står højt på de danske politikeres dagsorden. Men når det gælder bilbranchen, så går det den forkerte vej.
En undersøgelse fra Håndværksrådet viser, at 42 procent af 151 adspurgte værksteder ikke længere vil ansætte lærlinge, efter at reparationsgrænsen er blevet sænket fra 75 til 65 procent. Det betyder, at hvis det koster 65 procent eller mere at reparere en bil efter et trafikuheld, så bliver bilen skrottet frem for at blive repareret. Hvis en bil for eksempel er 100.000 kroner værd, så bliver den totalskadet, hvis det efter et trafikuheld koster mere end 65.000 kroner at reparere den.
Tallene kan også læses som, at 61 procent af autovirksomhederne angiver, at de enten vil tage færre lærlinge eller helt stoppe med at tage lærlinge som følge af, at reparationsgrænsen er sænket fra 75 til 65 procent. 28 procent vil ansætte det samme antal lærlinge som før.
- Det er klart, at når man har en lov, der forbyder at reparere en stor del af de trafikskadede biler, og man så strammer den så endnu færre biler må repareres, så rammer det autoværkstederne på pengepungen, siger Kristian Bech, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet, til avisen.dk.
Konsekvensen er, at færre biler skal repareres, og det ærgrer Håndværksrådet, som har mange værksteder blandt sine medlemmer. Håndværksrådet vurderer, at lovændringen vil koste mellem 300 og 500 arbejdspladser på værkstederne.
En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere vist, at vi om mindre end 10 år vil mangle næsten 9.000 mekanikere. I Dansk Metal frygter man, at færre praktikpladser også vil betyde færre mekanikere i fremtiden.
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.